Wat is ‘culling’? (Ruiming)
Culling is een ander woord voor het selecteren van de jonge visjes. Een Koi zet ongeveer 100.000 eitjes per kilogram lichaamsgewicht af. In natuurlijke omstandigheden overleeft maar een paar procent van de eitjes. Bij de kwekers in Japan komen vrijwel alle eitjes uit, Maar omdat een kweker een bepaalde variëteit wil hebben selecteert hij de beste visjes uit. De visjes die de selectie niet hebben doorstaan worden vernietigt. Dit klink erg luguber, maar is echt noodzakelijk. laten we de selectieprocedure eens van naderbij bekijken.
De koi kweek.
De kwekers gebruiken verschillende methoden om Koi te kweken. De kweek wordt meestal opgestart in de de maand mei. meestal wordt een vrouwtje met twee of drie mannetjes apart gezet in een grote quarantaine bak. soms wordt nog gebruik gemaakt van de afstrijk methode hierbij krijgen het mannetje en het vrouwtje een hormoon injectie en na 24 uur wrijft de kweker dan de eitje uit het vrouwtje en het sperma uit het mannetje (hom en kuit) De jonge visjes worden dan na 4 a 5 dagen eind mei, begin juni geboren. De hoeveelheid visjes hangt af van het ouderpaar, maar bedraagt gemiddeld een 500.000 visjes per koppel.
De eerste selectie (culling)
Na de kweek gebeurt de eerst culling na ongeveer 35 dagen. De visjes zijn dan een paar cm groot. Dit kan aan de mudpond gebeuren of in het koi huis. De visjes worden uit geselecteerd op kleur en eventuele afwijkingen, uiteindelijk blijft er nog een 20% over die door gaan naar de tweede selectie. Zie onderstaand filmpje
De tweede selectie
Vindt ongeveer 4 a 5 weken later plaats. Alle kleine en misvormde visjes worden uitgeselecteerd waarna er nog ongeveer 5% over blijft die opnieuw de mudpond in gaan om verder door te groeien tot de volgende selectie.
De derde selectie
Ook deze selectie vindt weer 4 a 5 weken later plaats. De visjes zijn inmiddels 6 tot 8 cm de afgekeurde visjes worden verwerkt tot vismeel Uiteindelijk blijven er nog een 5000 a 7000 baby koi over. Eind september worden de baby koi, ze zijn nu ongeveer 8 à 10 cm groot, uit de mudpond gehaald en naar de binnenvijvers gebracht. De Koi worden normaal niet meer geselecteerd, omdat de kwekers het dan te druk hebben. De Koi kunnen nog niet getransporteerd worden over grote afstand omdat ze nog te zwak zijn. De Koi zwemmen op dat moment in ongeveer 30.000ltr water en worden de eerste weken niet meer gevoerd om hun groei in te perken. Ook hierna wordt er met mate gevoerd, waardoor de Koi het volgend voorjaar ongeveer 12 à 15 cm zijn en dan als Tosai eind maart naar Europa te komen. Uiteraard zitten de kwekers niet stil, want van begin oktober tot half november moeten alle grotere Koi uit de mudpond gehaald worden.( Ikeage)= (heilige oogst) En komen alle buitenlandse handelaren om voor het nieuwe seizoen weer vissen in te kopen.
Wat is Tategoi ‘not for sale’.
Januari en februari zijn rustige maanden voor de Koi kwekers en deze gebruiken ze dan om de overgebleven visjes nogmaals te selecteren(cullen). Na deze selectie blijven er een 500 tot 700 koi over welke bestempeld worden als (Tategoi) dit betekent” beloftevol”. Dan blijven er nog een paar honderd over die het net niet gehaald hebben tot tategoi, dit zijn de tateshita. De overige koi worden nu verkocht als tosai. De echte tategoi zijn meestal niet te koop en worden eind mei weer terug gezet in de mudpond om door te groeien naar nisai, meestal met 200 stuks op 1000m² mudpond. De tateshita worden meestal iets later in het seizoen aangeboden en zijn vaak al redelijk kostbare koi. De tatesita krijgen feb, maart al weer goed te eten en zijn daar door dan vaak ook jumbo tosai 20 tot 30 cm.